ELKÉSZÜLT AZ ÚJ BÁV ART AUKCIÓSHÁZ ÉS GALÉRIA, A FELÚJÍTÁST AZ INFORG KOORDINÁLTA

2022. május 2.
Sikeresen befejeződtek az egy éven át tartó felújítási munkálatok – április 28-án nyílik az új BÁV ART Aukciósház és Galéria. A 70 éves üzlet fél milliárd forintos beruházással történő felújítását és egy modern aukciósházzá való átalakítását a 30 éves ingatlanpiaci múlttal és kiváló szakértői csapattal rendelkező Inforg ingatlanfejlesztési osztálya koordinálta. A 800 m2-es, 3 szintes modern aukciósház transzparens portálkialakításával, a letisztult belsőépítészeti designnal, a legmodernebb fény-, hang- és biztonságtechnikával, valamint az egyedileg kialakított berendezéssel a BÁV megújulásának jelképe is egyben. A Szent István körút sarkán álló Aukciósház a 79. Művészeti árverés nagyszabású kiállításával nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt.
A 3 szintes, összesen 1000 m2-t elfoglaló üzlet helyén egy 21. századi modern Aukciósház létrehozásának ötlete 2019-ben merült fel. Egy olyan multifunkcionális üzlethelyiség kialakítása volt a cél, amely szoros kapcsolatban van a várossal és az ott élőkkel, ezzel bárki számára elérhetővé teszi a művészeti alkotásokat. A rugalmasan alakítható terei és berendezései a mindennapi galériás működés mellett helyet adhatnak árveréseknek, kiállításoknak, művészeti előadásoknak és más rendezvényeknek, valamint a BÁV Akadémia oktatóhelyszíne is lehet. Mivel a cég árverésein évről évre új óra- és ékszerrekordok dőlnek meg, a galériában már kezdetektől egy luxusékszerek és -órák számára kialakított exkluzív üzlettér is a tervek között szerepelt. Mindemellett a hatalmas komplexumban méltó helyet kellett biztosítani a felvevőpontnak, a tárgyalásra és elmélyült kutatásra alkalmas irodáknak, illetve a speciális igényeket kielégítő raktáraknak is. A számos kihívással járó munkálatokat a kezdetektől az Inforg Ingatlanfejlesztési osztálya koordinálta.  
A budapesti Szent István körút és a Falk Miksa utca sarkán álló historizáló bérpalotát 1899-ben Müller Lajos, építési vállalkozó építette, valószínűleg a saját tervei alapján. Az épületet 1901-től Lánczy Leó, bankár és felesége tulajdonában volt 1941-ig. Az utcafronti, eredetileg is üzlethelyiségeknek szánt terekben cukorkaüzlet és könyvesbolt is működött. 1934-ben itt nyílt meg a legendás Margit söröző, ahol számos híres költő és író fordult meg és alkotott. Alkalomszerűen ennek különtermében tartotta gyűléseit a Szerb Antal vezette Irodalomtudományi Társaság is. A söröző 1949-es államosítását követően a BÁV 1950-ben nyitotta meg az üzletét, ahol a kezdetektől bútorokat, festményeket és műtárgyakat árusítottak. A mára már műemléki jelentőségű területen elhelyezkedő, helyi védettséget élvező épületben több mint 70 évig működő galéria több felújításon is átesett, legutoljára 1996-ban, ekkor alakult ki a mai formája, és került fel az épület sarkára, a BÁV jelképének számító Milói vénusz szobor is.
Az építész-belsőépítészeti koncepció kialakítását az A1 Építészirodát végezte, az első terveket 2020 elején mutatta be  Kürtösi Péter.  A galéria belső kialakítása során az volt a célunk, hogy megtisztítsuk az üzletet a korábbi átalakítások mára már elavulttá vált fal- és mennyezet burkolataitól, és az építészeti karakter erősítésével egy időtálló, friss, világos és elegáns belső teret hozzunk létre, amely méltó az új funkció befogadására. A koncepció fontos eleme a transzparens portálkialakítás. Az Aukciósház belsőépítészeti arculatát meghatározza az utcáról jól látható professzionális világítástechnikával kiemelt kiállítótér a festményekkel, műtárgyakkal és a kirakatban elhelyezett ékszervitrinekkel. Az előtérben található, még a 90-es években kialakított monolit vasbeton lépcső szerkezetét megtartottuk. A lépcső réz csőkorlátja elbontásra került, helyette a New York-i Guggenheim múzeum belső kialakítását idéző tömör fehér mellvéd készült, amely az Aukciósház meghatározó designelemévé vált.
Mivel egy századfordulós védett épületről van szó, sok kihívás adódott a tervezés, az engedélyeztetés és a kivitelezés során egyaránt. Az egy éven át tartó munkálatok során a kiszolgálóhelyiségekkel együtt 1000 m2-es üzlethelyiséget szerkezetkész állapotra kellett visszabontani azért, hogy a teljes elektromos, biztonsági és gépészeti hálózat megújulhasson.
Megváltozott a helyiségek eredeti kiosztása is, hiszen az Aukciósházzal új funkcióknak is otthont kellett adni. A hatalmas ablakoknak köszönhetően világos és a nyüzsgő budapesti élettel szoros összeköttetésben lévő fogadótérben egy modern ügyfélfogadó pult és galéria került kialakításra. Az itt elhelyezett nagyméretű ledfalon kerülnek majd bemutatásra az aktuális események, amelyeket akár a forgalmas villamosmegállóból is követhetnek az érdeklődők. A földszintről nyíló külön helyiségekben az óra- és ékszergaléria kapott helyet. Újdonságként az alagsori szinten került kialakításra egy modern felvásárlópont, ahol kellő diszkrécióval tudják majd fogadni a vendégeket. Az emeleten egy különféle kiállítások- és aukciók befogadására is alkalmas rendezvénytér kapott helyet, amelyet kifejezetten az aukciók speciális szempontjait figyelembe véve alakítottunk ki, profi hangosítással, audiovizuális technikával felszerelve. Ebben a helyiségben tarja majd gyakorlati becsüs óráinak egy részét a BÁV Akadémia is. Erre a szintre került egy teljesen új, modern tárgyaló- és irodahelyiség is, amely üvegfalának köszönhetően a körúttal is kapcsolatban van. Itt találhatóak emellett az aukciós menedzserek irodái, illetve a raktárak is.
A kínálatban megtalálhatóak lesznek prémium ékszerek, órák, nagyértékű festmények, műtárgyak, bútorok és befektetési célú aranytömbök is, ezért az Aukciósházban banki kívánalmaknak is megfelelő biztonsági felszerelések (pl. széfek, kamerarendszer, mozgásérzékelők) kerültek kialakításra.
Az új BÁV ART Aukciósház és Galéria a 79. Művészeti árverés nagyszabású kiállításával nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt április 28-án.