Energiaválság és ipari ingatlanok: a változás itt is elkezdődött

2022. október 28.
Az elmúlt két év pandémiás helyzete nem könnyítette meg az ingatanpiaci bérbeadásokat, és a februárban kitört háború újfent arra késztette a szektort, hogy a lehető leghatékonyabban reagáljon a változásokra.

Míg korábban a helyszín, a bérlemény ára, valamint a bérlés időtartama volt a legfőbb prioritás a bérlők részéről, addig mára megjelent egy új, ha nem a legfontosabb szempont is, ami az előzőket abszolút meghatározza, sőt akár felül is írhatja. Ez a szempont az energiahatékonyság, hiszen az elszabadult árak és a piac bizonytalansága miatt korántsem mindegy, hogy egy bérbeadott vagy bérbe vett ingatlan milyen energetikai tanúsítványokkal rendelkezik, ha rendelkezik. Most minden piaci szereplő átértékeli energiafelhasználásának hatékonyságát: az energiaválság az energiát szolgáltató cégeknél is átalakulást jelent, illetve a szolgáltatást megvásárló cégeknek is új nézőpontokat ad.

Már az első lépésnél előnyben

Az energiaválság miatt manapság a legnagyobb előny, amire szert tehet egy cég a piacon, az egy sikeres energiatender. Ugyanis az előnyösen megkötött energiaszolgáltatói szerződések megtakarításai nemcsak a bérbeadók, de a bérlők számára is költségmegtakarítást biztosítanak. Ez pedig mindkét fél számára egyfajta stabilitást jelent, hiszen a bérbeadónak fontos a fizetőképes bérlő, még a bérlőnek fontos, hogy az általa igénybe vett ingatlan rezsije és az ezzel kapcsolatos költségek kiszámíthatók legyenek. Ez a hosszútávon is rentábilis konstrukció lehet a garancia arra, hogy az egyes szereplők a piacon tudjanak maradni.

 „Annak tükrében, hogy idén keresleti piac alakult ki az energiaszektorban, igen sikeres szerződéskötést tudhatunk a hátunk mögött a tavalyihoz viszonyított 3-5-szörös áremelkedés ellenére is. Most egy jól megkötött szerződés komoly piaci előnyt jelenthet minden cég számára. Az idei évben a kivárás sokba kerülhetett, ugyanis, aki most sokáig várt, akár 10-14-szeres árat is fizethettek az idei, jövőévi szerződésért.” – mondta Bayer Zsolt, az INFORG Zrt. üzemeltetési vezetője.

Az ingatlanpiacon ugyanakkor számos olyan bérleményt találunk, amely energiahatékonyság szempontjából fejlesztésre szorul. Ilyen esetekben fontos, hogy a bérbeadók az energiaárak mellett arra is figyeljenek, hogy az épületnek milyen a hőtartó képesség, milyen a fűtésrendszere vagy épp milyen állapotban vannak a nyílászáról. Az energetikai fejlesztések és felújítások pedig minden szempontból értékesebbé tehetik az ingatlanokat, hiszen a kereset is egyre nagyobb a korszerű, energetikailag optimális állapotban lévő ingatlanok iránt. Így az energiahatékonysági célok felmérése, a jelenlegi megvizsgálása, valamint az ezekből származó adatok kiértékelése is olyan szempontok, amelyek mindkét fél, bérbeadó és bérlő számára is fontosak.

Útban az energiahatékonyság felé

Ahogy fent is írtuk, a cél elérése minden szereplőnek fontos. Jelenleg ez csak úgy valósítható meg, ha a bérbeadó cégek szoros együttműködésben vannak bérlőikkel, és folyamatosan egyeztetnek a felmerülő kihívásokról, legyenek azok akár a megnövekedett költségek, és az ezek fedezetére felmerülő lehetőséget.

Talán sokan az edukáció fontosságát elhanyagolhatónak tartják, ez azonban a hasznosítói oldalról rendkívül fontos: a bérlők figyelmét fel kell hívni nemcsak az energiatakarékos, de a környezettudatosabb szemléletre is, amely most kemény forintokat ér. Ne menjen a klíma vagy a maximumra tekert fűtés a nyitott ablak mellett, ne használjuk a világítást üres helyiségben, ha lehet, energiatakarékos világítást használjunk, ha módunk van rá, az elektronikai berendezéseinket is cseréljük le, amelyeknek kedvező az energetikai besorolása.

A bérlők tájékoztatását követően kezdődik az érdemi közös munka.

 „Az új gazdasági helyzet újabb kihívások elé állítja a piaci szereplőket. A szoros együttműködés és nézőpontváltás szükséges ahhoz, hogy a cégek átálljanak egy újfajta működésre. Rövid távon az első lépéseink közé tartozott, hogy a felkutattunk egy számukra elfogadható, új lehetőséget is a bérlőink számára, legyen az egy kisebb ingatanba költözés vagy épp a komfortfokozat átgondolása. Utóbbi esetében azt javasoltuk, érdemes a közösségi tereket az irodáknál alacsonyabb hőmérsékleten tartani, illetve ha az adott cég vagy vállalkozás tevékenysége lehetővé teszi, a hidegraktározásra váltás. Hosszú távon meglátásaink szerint a környezettudatos megközelítés lesz egy olyan befektetés a cégek számára, amely versenyelőnyhöz juttathatja” – összegezte a tapasztalatokat Zalatnai Zsolt, az INFORG Zrt. hasznosításáért felelős vezetője.